Вживати йодовану сіль корисно – результати досліджень

вживання йодованої соліНедостатність йоду негативно впливає на розумові здібності дітей, а у дорослих може призводити до зниження працездатності. Щоб запобігти хворобам викликаних внаслідок йододефіциту в Німеччині було розроблені деякі рекомендації: використання йодованої солі у домашньому господарстві, місцях громадського харчування, виробництві харчових продуктів. Багато виробників продуктів та точок харчувань слідували цим рекомендаціям і використовували у достатній мірі йодовану сіль у приготуванні страв та виробництві продуктів. Багато критиків бачать в цьому «примусове лікування». Говорять що це може призводити до проблем зі здоров’ям, як наприклад гіперфункції щитовидної залози (гіпертиреоз).

На фоні цих суперечок Федеральний Інститут оцінки Ризиків Німеччини вирішив оцінити ризики для здоров’я, а також і користь від йодопрофілактики, на основі наукових досліджень. Інститут прийшов до наступних результатів: через використання йодованої солі в домашньому господарстві, кафе, ресторанах та інших місцях відпочинку, також і у виробництві хлібо-булочної та м’ясної продукції ніяких захворювань щитовидної залози або інших побічних ефектів не було виявлено. У районах з найбільш поширеним йододефіцитом після використання йодованої солі ситуація у населення суттєво покращилась.

Інститут також не бачить ризиків внаслідок передозування населення йодом. Максимальна добова кількість спожитого йоду з різних джерел харчування становила 500 µg, яка перевищувалась досить рідко. Рекомендована потреба організма в йоді становить близько 200 мікрограм на добу, в залежності від віку та ваги тіла.


При повному або частковому
використанні матеріалів сайту
активне посилання обов'язкове
© Чоловічий онлайн журнал mannton.com.ua

РУБРИКИ : ВІДНОСИНИ | ПСИХОЛОГІЯ | ЗДОРОВ'Я | ХАРЧУВАННЯ | ТЕХНО | ЦІКАВО | СТАТТІ ПАРТНЕРІВ || ДЛЯ РЕКЛАМОДАВЦІВ | КОНТАКТИ