Навіть маленька цвіль на хлібі небезпечна для здоров’я!

хліб із цвіллю
Якщо хліб довго стоїть (також інші продукти харчування) він починає псуватись, з’являються цяточки цвілі! Такі продукти не можна вживати, оскільки деякі плісняві гриби утворюють отруйні речовини, які часто спричиняють хвороби. Все починається із маленьких цяточок цвілі, неприємного запаху. Можливо і шкода викидати, ніби-то хороший продукт – можна просто обрізати хліб а хорошу частину з’їсти. Але навіщо ризикувати своїм здоров’я, експерти радять викидати зацвілу їжу одразу, при перших ознаках грибка. Це стосується будь-яких інших продуктів харчування, не тільки хліба: овочі, фрукти, ягоди, напів-фабрикати ітп.

Звісно, що є виключення! В наших супермаркетах в останні часи з’являється «зацвіла їжа» в хорошому сенсі цього слова, як наприклад, деякі сорти сирів також ковбас. Ця «хороша цвіль» там спеціально, яка придає продуктам специфічний запах і смак. Так ось, ця «хороша пліснява», як наприклад Penicillium camemberti, є цілком безпечною для здоров’я, оскільки не утворює отруйних речовин, стверджують експерти. Але пліснява що утворюється сама по собі на наших продуктах харчування, напроти цього, утворює так звані Мікотоксини, продукти обміну речовин пліснявого грибка. Ці отруйні речовини легко поширюються в середину продуктів. Ось чому, Німецький Інститут Оцінки Ризиків не радить вживати будь-які зацвілі продукти, навіть із самими маленькими цяточками цвілі. Такі продукти краще одразу викинути в смітник, не жаліючи.

Але є також друга сторона медалі. В економічно-розвинених країнах просто дуже багато їжі люди викидають в смітник, цілком нормальної їжі. При цьому, в інших куточках світу, діти і дорослі худнуть на очах, помирають, бо не мають чого їсти. Ось така несправедливість! А там, щось трошки не сподобалось – одразу в смітник, хоча строк придатності ще в нормі. За даними Німецького Федерального Агентства з Екології (Umweltbundesamts), кожен дорослий житель Німеччини викидає в середньому більше ніж 80 кілограм продуктів харчування на рік – близько 5-ї частини від того, що він з’їдає. Літні люди, що пережили війну, голод, скрутні часи відносяться до їжі, одягу та інших матеріальних благ більш бережно. А ось молоді люди, значно частіше розстаються із усіма цими благами не задумуючись.


При повному або частковому
використанні матеріалів сайту
активне посилання обов'язкове
© Чоловічий онлайн журнал mannton.com.ua

РУБРИКИ : ВІДНОСИНИ | ПСИХОЛОГІЯ | ЗДОРОВ'Я | ХАРЧУВАННЯ | ЦІКАВО | СТАТТІ ПАРТНЕРІВ || ДЛЯ РЕКЛАМОДАВЦІВ | КОНТАКТИ