Зберегти та покращити зір зеленими салатами

Rozetka UA

покращити зір салатами та капустоюЗелена листкова капуста особливо добре впливає на збереження та покращення зору, вияснили вчені з Єни, Німеччина. Вона може допомогти запобігти віковій деградації макули сітківки і уповільнити процеси перебігу інших захворювань очей. Такий ефект існує через вміст лютеїну і зеаксантину в зелених овочах і салатах.
Зі схожих елементів складається людська макула сітківки. «Макула, названа жовтою плямою, це місце найкращого зору на сітківці. Вона завбільшки 1,5 міліметрів і містить велику частину пігменту макули», пояснює Єнц Давчинскі, віце-президент в клініці офтальмології університету Лейпцига, а раніше головний лікар в клініці Єни. До цього вважалося що пігмент макули складається з бета-каротину, якій міститься багато в моркві, але сьогодні вчені стверджують що «жовта пляма» складається перед усім з лютеїну і зеаксантину.
Овочі здатні добре покращити зір
Ці елементи містяться у великих кількостях в зелених листових салатах. «Капуста, шпинат і броколі – це три продукти найбагатші на лютеїн» говорить Давчинські. «Лютеїн і зеаксантин це нащадки бета-каротину. Саме тому виходить що морква дійсно покращує зір», він пояснює далі. П’ять міліграм лютеїну має споживати доросла людина, але пацієнти із захворюваннями сітківки потребують 10 міліграм щодня. Цього можна досягти, наприклад, споживаючи 100-150 грам зеленої капусти, шпинату чи броколі, говорить експерт. Для порівняння: щоб досягти таких результатів з допомогою моркви, треба з’їдати близько кілограма моркви в день. «Цієї дози можна досягти і з апельсинами, але треба споживати близько 30 апельсинів на день», пояснює науковець.
Раціональне харчування є важливим
Взагалі здорове і раціональне харчування є досить важливим для очей. Франц Хольц із клініки офтальмології університету Бона рекомендує поради німецького товариства з харчування Deutschen Gesellschaft für Ernährung (DGE). «Багато численні дослідження показують: якщо людина харчується здоровою їжею, принаймні пробує орієнтуватись в цьому напрямку, тоді і очі, інші органи і увесь організм загалом отримує все що йому необхідно», говорить він. Правильні звички харчування є досить важливими і для очей також, тому що елементи, які потребує організм для підтримання сітківки ока він не може сам утворювати, а мусить брати з харчування – лютеїн і зеаксантин, також і омега-3 жирні кислоти, які захищають сітківку. Вони містяться в морській рибі, наприклад в оселедцю чи лососі.
Про здоров’я очей варто турбуватись на протязі всього життя. Літні люди за 50 часто страждають деградацією макули сітківки ока – десь кожен п’ятий від 65 років, і кожен третій понад 80 літній вік. Дослідження показують що з правильним харчуванням можна покращити зір і перебіг захворювань. Наприклад, омега-3 жирні кислоти: «В США в 2011 році дослід показав що насправді, люди які вживали багато риби на протязі свого життя мали суттєво менше захворювань сітківки ока», стверджує Давчинські.
Харчування це не єдиний гвинтик щоб покращити зір
Але не можна перебільшувати вплив харчування на здоров’я очей, пояснює Давчинські і Хольц. «Харчування це не єдиний засіб для збереження очей. При деградації сітківки також грають і генетичні фактори», стверджує Франк Хольц. Існують захворювання очей, які не суттєво залежать від харчових звичок людини, наприклад глаукома.
Ті люди, які хотіли би покращити свій зір, або зберегти його можуть діяти не лише в напрямку збалансованого харчування: «фази відпочинку досить важливі; робити вправи, особливо тим, хто багато працює за комп’ютером», радить Давчинські. На зір погано впливають куріння та надмірна вага. «Ризик захворювань сітківки в курців втричі вищий», пояснює він.

Джерело: merkur-online.de


При повному або частковому
використанні матеріалів сайту
активне посилання обов'язкове
© Чоловічий онлайн журнал mannton.com.ua

РУБРИКИ : ВІДНОСИНИ | ПСИХОЛОГІЯ | ЗДОРОВ'Я | ХАРЧУВАННЯ | ТЕХНО | ЦІКАВО | СТАТТІ ПАРТНЕРІВ || ДЛЯ РЕКЛАМОДАВЦІВ | КОНТАКТИ